Националният ни отбор по баскетбол победи актуалния световен шампион Германия с 67:62

...
Националният ни отбор по баскетбол победи актуалния световен шампион Германия с 67:62
Коментари Харесай

България победи световния шампион по баскетбол Германия

Националният ни тим по баскетбол победи актуалния световен шампион Германия с 67:62 (7:19, 21:8, 11:18, 28:17) в „ Арена Ботевград “ в мач от втория кръг в група D на квалификациите за Европейското през 2025 година

Преди дни България загуби като посетител на Швеция, само че през днешния ден се оправдава, записвайки една от най-престижните победи за страната ни освен в баскета, само че изобщо в  груповите спортове.

Германия беше без звездите си от НБА, само че даже с този отбор, в който личаха асове от Евролигата е извънредно мощен съперник. Нашият отбор беше без най-хубавия си състезател, който постоянно е половин тим когато играе с трикольора - Александър Везенков.

Успехът съхранява възможностите ни за класиране, само че трябва да покаже неизменност и във всеки конфликт да подхожда както довечера - със страхотна отбрана, заедно и непримиримо.

Националите предстоящо отстъпиха в битката под коша (38:53), само че демонстрираха солидна защита, стреляха по-добре и направиха по-малко неточности (13:21).

Селекционерът Росен Барчовски заложи в титулярния състав на Павлин Иванов, натурализирания гард Коди Милър-Макинтайър, Христо Захариев, Йордан Минчев и Димитър Димитров.

Гостите започнаха мощно и се откъснаха с 8 точки при 12:4 в средата на първата четвърт. Националите направиха няколко несполучливи офанзиви, а 7 следващи точки за Германия усилиха пасива на България до 15 при 4:19. Със съществени старания в отбрана българите лимитираха нападението на съперника, само че без да понижат значително изоставането си и след 10 минути игра резултатът бе 7:19.

Последва чудесно начало на втората четвърт за националите, които означиха 8 следващи точки, скъсявайки дистанцията до 4 - 15:19 в границите на две минути. Два точни наказателни удара и тройка на Христо Захариев донесоха преднина от 20:19 за България при оставащи шест минути и половина до почивката след серия общо от 16:0. Луис Олинде върна 2 точки в коша на домакините, откакто бе фаулиран и отново от наказателната линия германците отново поведоха с 23:20.

С панер на Константин Костадинов националите взеха задатък от 24:23, гостите бързо си върнаха водачеството, само че 10 секунди преди края на първото полувреме Коди Милър-Макинтайър означи от далечна отдалеченост за задатък от 28:27 за България и фиксира резултата на почивката.

По-ефективната отбрана през вторите 10 минути разреши на националите да вземат и преимущество при битките, като единствено по-слабата пукотевица за 3 точки не разреши на България да води с по-голяма преднина. Христо Захариев натрупа 10 точки за първото полувреме, а за немския отбор с 9 досега бе Йонас Матисек. Павлин Иванов игра единствено към 8 минути, очевидно не изцяло възобновен от здравословния проблем, който имаше.

Второто полувреме започва с замяна на водачеството и нито един от двата отбора не успяваше да се откъсне. България записа най-голямата си преднина от 4 точки при 37:33 шест минути след паузата след панер на Венцислав Петков, само че Кристиан Зенгфелдер скоростно върна 2 точки за гостите. При оставащи 2 минути от частта имаше тъждество при 38:38, само че поредност от 8 точки обезпечи задатък от 45:38 за немските баскетболисти, а третата част завърши при пасив за българите от 39:45.

В началото на четвъртата националите ни се приближиха на точка при 44:45 при оставащи осем минути в мача след попадение на Милър-Макинтайър, а Костадинов на два пъти от наказателната линия и Георги Боянов от тройката бяха точки за преднина от 49:45 седем минути преди края. Германия навакса бързо изоставането си и след серия от 5:0 обърна до 50:49, само че с три следващи точки на Коди Милър-Макинтайър съставът на България отново поведе при 52:50, а две минути и половина преди финала на дуела резултатът бе 54:54.

Боянов донесе задатък от 56:54 от наказателната линия, а Христо Захариев вкара тройка за преднина от 5 точки 59:54 при оставащи 75 секунди. Дейвид Крамер осъществя 2 т. за гостите, Милър-Макинтайър върна 2 за България и след нови 2 точки за съперника задатъкът на националите бе 61:58 при оставащи 27,9 секунди.

Милър-Макинтайър означи углавен удар за 62:58. Крамер бе прецизен един път от фаул линията за международните първенци, а Георги Боянов вкара за 65:58, подпечатвайки сензационния триумф на Българи.

Коди Милър-Макинтайър бе най-резултатен за националния отбор на България с 23 точки, 5 битки и 4 асистенции. Христо Захариев приключи с 15 т. и 4 битки, а Георги Боянов добави 11 т. и 5 битки.

За Германия Оскар да Силва оформи „ дабъл-дабъл “ от 15 точки и 12 битки.

Вторият квалификационен прозорец, в който ще се изиграят мачовете от третия и четвъртия кръг на пресявките, е през ноември. България ще гостува на Черна гора на 22 ноември, а на 25-и ще одобри черногорските национали.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР